:: JAKTSIDAN ::

Jakt 2013

15 oktober
Första älgen fälld för Timra's Blixt efter 30 minuters fast stånd!
Grattis & tack till ägaren Bernt-Olov Östman.

Jag och "Tjollan" har huserat lite i skogarna runt byn, så här är lite bilder från septembers fågeljakt.
_____________________________________________________________________________

Helgen 20-22 september åkte vi ett gäng "brudar" upp till Tjärnberg för att jaga
.Vi var 7 kvinnor och 9 hundar (1 pointer, 1 kh vorsteh, 1 strh vorsteh, 3 gordonsettrar och 3 engelska settrar)
Jag hade tur att jag fick låna mig en hund, eftersom mina welshar som jag jagar med (ena 10år och den andra dryga året)
inte skulle hålla för tre dagars fjälljakt. Verkligen stort tack till Ulf Lindroth (http://www.lindrothnorin.com/om-ulf-lindroth)
som lät mig låna hans härliga strävhår "Moltas"
(Landinarna's Moltas)

_________________________________________________________


Jaktrapport från Morgan i Saxnäs med Timra's Birro!
"Hej Piteå!
Höst rapport.
2 skjutna efter birro första perioden. Älgen skjuten efter ett riktigt bra hund arbete i ca 1 timme, förföljande ca 2 km därefter stånd och gång stånd.Älg nr 2 hade jag lite tur med, far ca 1,5 km innan han släpper och är på väg tillbaks, då hittar han tjuren som vikit ur sällskapet tror jag och det kommer rakt på mig stannar på 10 m han skäller ett kort tag innan jag avslutar det på 7 meters avstånd.

Riktigt kul första period! jag tror jag fått tag i en hund som har en förkärlek för oxar.

På tisdag ska han startas på jaktprov vi får se hur det går."

Lycka till på provet Morgan & Birro!

2 september
Första älgen i år fälld
förTore Lundmarks Bella (Timra's Bella).

____________________________________________________________________________

Jakt 2012
Vi har fått en sammanställning av 2012's jakt av Tore Lundmark!


Grov sammanställning Timras Bella över hösten 2012.
3/9 Älgkontakt 400 m bort. Bomskott på kalv av passkytt. Bella tyst 100 m bakom.
3/9 Tjur skjuten av passkytt. Bella tyst 30 m bakom.
8/9 Eftersök med löshund, gick inte att avgöra vilken av 3 älgar som var ”rätt” älg. Bella tog rätt och 400 m bort sköt jag en skadad Ko på ståndskall (fullt ös).
10/9 – 10/10 Konvalescent p.g.a. hälta på vänster fram. Inget släpp under denna tid.
11/10-16/11 Duktig på att söka igen Älg, men skäller INTE, trots stillastående älgar. Följer bara med dom. Hade 2 möjligheter till skott, p.g.a. GPS, men valde att hålla inne skotten. 21/10 kom hon med Ko, Kalv och 18-taggare, tyst, 50 m bakom. Denna kalv sköt jag.
17/11 Startade kl. 8:30, med Ko+Kalv. Stopp 5 km bort, ÄNTLIGEN ståndskall i 1,5 tim, utanför vår mark. Kom in till mig 11:30, sedan älgarna gått över ”strid” bred bäck.
24/11 Startade kl. 9, med Ko+Kalv, och kom tillbaka kl. 14 = 5 timmar med älgarna varav 3,5 timmar var ståndskall, resten transportsträckor. ”Fel” mark, men jag var ca 80 m från, men kunde inte kalla in henne.
30/11 Kort upptag 9:45, Ko (ej skjutbar) sedan förflyttning, ståndskall 1 tim på vår mark, förflyttning till ”fel” mark, ståndskall 1,5 tim. Kallade in henne med tomhylsa 13:15 på 400 m avstånd.
1/12 -> Snö …. Snö …… och mera Snö = Ingen mer Jakt denna säsong.
Sammanfattning: 3 skjutna älgar, varav en på ståndskall. Gick inte något jaktprov denna säsong.
Tore Lundmark
____________________________________________________

Även Rasmus Dahlgren har skickat in en resume av jaktåret som gått!


Hösten 2012 började med en spännande förväntansfull måndagsmorgon runt 4 tiden. Gubbarna hade haft sin årliga jaktstämma kvällen innan som innehöll mycket gamla jakthistorier den ena värre än den andra så det var inget fel på lusten och förväntan.
Jag och Bixi började gå från ett bra men ganska tätt område på måndagsmorgonen med stora förhoppningar av tidig älg kontakt, vilket det också blev. Jag släppte hunden ca 04:15 och hon hade fast ståndskall redan 04:35. Som alla jägare runt Skellefteå trakterna vet så var första veckan av september jakten väldigt blåsig, vi hade orkanvindar i skogarna vilket också medförde att älgarna var oroliga. Ståndskallet varade i ca 20 minuter tills älgarna gick lös och sprang ut från området, Bixi var åter till mig ca 35 minuter efter älgarna skenat, hon hade då följt i ca 5 km och sedan vänt åter då det började gå riktigt fort. Vi fortsatte morgonen i band en kilometer då jag sedan släppte henne igen. Vi slog igenom ett område som vi hade väntat oss älg på, det visade sig motsatsen och dagen resulterade utan älg.
Dag nummer 2 var förväntan och jaktlusten ännu större för både mig och hunden. Vi började morgonen med att gå från motsatt håll av jaktmarkerna för vinden hade ändrat sig under natten. Efter en timmas gång i skogarna med flertal fina sök av Bixi började hon till slut skälla. Jag såg på pejlen att hon var 2 km från mig och att det var ett lugnt gångstånd. Efter ca 30 minuter stod det helt stilla, vinden hade ändrat sig så jag var tvungen att gå runt området för att komma rätt i vind för ett försök att smyga på. Ca 45 minuter senare var jag rätt i vind och avancerade in på ståndskallet. Det visade sig vara ko med kalv som hade ställt sig i den tätaste delen av området, jag förstod snabbt att skott skulle vara omöjligt då jag bara skymtade älgarna i skogen, jag var då på ungefär 200m som Bixi redan hade förstått då hon 3 ggr kommit till mig och sedan återvänt till älgarna, hon skällde vid det tillfället 89 skall i minut. Jag tog beslutet att försöka gå runt ståndskallet igen för att komma till skott läge. Älgarna hade uppmärksammat mig och skenade i panik, Bixi följde dem i 8 km ut från området och återvände till mig senare. Denna dag hade också varit blåsig och ostadig vind.
Detta var en kort summering av vår första älgjakts vecka i de västerbottniska skogarna. ” Stolpe UT ” ?

Nu åter tillbaka till den efterlängtade oktober jakten då vi haft en behövlig vila efter många kontakter som resulterade i många km i benen för oss båda. Morgonen började med +4 grader och västlig vind. Pass skyttarna var på plats och jag meddelade att jag släpper hunden om 2 minuter. Bixi var EXTREMT taggad och kunde knappt vänta tills jag tog av kopplet. Hon stack iväg i ett smalt parti mellan en kraftledning och ett stort hygge, pass skytten var placerad på kraftledningen. Efter 5 minuter skällde hon fast ståndskall bara 500 meter ifrån mig. Jag såg rörelse av ett flertal älgar nedanför mig och förstod det var Ko med kalv, passkytten viskade i radion att hunden var nära honom vilket jag förstod på pejlen. Jag började efter 20 minuter av fast ståndskall avancera in och försöka komma till skottläge som inte var så svårt i den glesa granskogen. Älgkon stod och skyddade sina kalvar medan hunden cirkulerade runt dem med ett härligt skall, under tiden när jag stod och siktade kommer en pinntjur och ställer sig med en härlig bredsida en bit framför kon och kalvarna, jag hade bestämt mig. Jag släppte iväg ett skott på ca 150m och såg hur älgen markerade skottet men fortsatte mot kraftledningen där passkytten satt på helspänn. Hunden följde efter och hörde sedan av passkytten att älgen var död och att hunden drog iväg efter de andra älgarna. Jag gick ut på kraftledningen och kunde konstatera att den lilla älgtjuren var död och att Bixi var på väg tillbaka till mig. Hon hade då följt älgarna ner till en myrtjänn och sedan blev nog lusten efter tjuren för stor och återvände till mig för att få sitt byte. Denna dag var otroligt spännande både för mig och passkytten som också sa att vi var tvungen att byta ur spikarna ur tornet som hade skakat ur av hans nervositet. Haha!Slutligen kommer en härlig bild från denna historia.
Finns mycket mer att både visa och berätta men det får bli en annan gång.Mvh Rasmus Dahlgren ägare till Timra’sBixi.
Startklar för Årets Jakt 2012! Här skulle det vara en fin bild på Bixi, men den var sparad i Word-dokumentet så jag lyckades inte få med den....

15 oktober
Första älgen fälld på ståndskall för Folke Lindbloms ,Timra's Bilbo, den 15 oktober!
Bild finns på Bilbos egna sida! Klicka här! Tack Folke både för trevlig resum'e av jakten och den fina bilden!

___________________________________________________________

Jakt 2011

Timra's Ako har fått två 1:a pris på sina jaktprov i år!
29 november
Timra's Bixi, endast 8 månader och 5 dagar gammal, är det fällt första älgen på ståndskall för!
Timra's Ako har gått två jaktprov, och det verkar lovande- resultat kommer så fort vi vet mer!

23 oktober
Vi har fått en till trevlig jaktberättelse idag. Denna gång av Tore, husse till Timra's Bella, som spårat älg!

"Hej, Här kommer ett par bilder på underverket …………

Och dessutom ………… hennes första JAKTLIGA bravad. I går 22/10 ….. tiken som jag går med, kom med ko + kalv, förbi en passare som sköt kalven, och där stannade tiken. Kon fortsatte ca 400 meter ytterligare och springer förbi 2 passare som skjuter 2 skott vardera, men kon bara försvinner in i skogen. Jag skickade en annan jägare med kopplet för att ta fast Mimmi (den andra tiken) och beordrade passskyttarna att endast säkra platsen för första skottet, i övrigt inget trampande i området, varpå jag åkte hem och hämtade Bella, som skulle få en chans, eftersom jag hade ”backuppen” kopplad och klar att ta över om hon inte skulle fatta vad det var fråga om. Hon anlände ca 45 min efter skottet, iklädd spårsele och långrep, signalerade omedelbart att hon hittat något intressant, spårar fram till skogskanten där jag i hastigheten lyckas se några blodstänk på björkris, sedan in i skogen där jag hade all möda i värden att hålla ordning på spårlinan, eftersom hon studsade fram som en hare bland riset och tallarna, så någon spårhjälp fick hon inte av mig. Hon gick spikrakt på älgkon som vinklat av norrut och låg ca 175 m. från skottplatsen. Lugnt och stilla direkt fram till kon, utan tvekan, rumpan gick som en propeller, men ingen raggrivning eller andra våldsmheter, men hon luktade mycket och lät sig även väl smaka vid urtagningen. Hon fick även mycket beröm av de övriga jägarna för sin insats. ………. KANONBRA, om jag får säga det själv ………

Jägarhälsningar,
Tore Lundmark______________________________

Nu har även Tomas Renström (Naturupplevelser i Lappland) fått fälla första älgen på ståndskall för sin Timra's Abba!
Vi fick ett MMS idag också från Hans, med en fin älgtjur, fälld för Timra's Atlas!

22 oktober
Äntligen klaffade allt! Första älgen fälld för Timra's Aya!


Idag fälldes även tredje älgen för hennes bror Timra's Ako, ägare Anders Nyström!

Foto: Ägaren

Jag lyckades fånga en tjädertupp med kameran, bilden blev suddig, men lite cool ändå!

16 oktober
Idag fälldes andra älgen på ståndskall för Timra's Ako!

Idag har även welshen "Gizmo" gjort ett toppenjobb i älgskogen!
Här får ni själva läsa jaktberättelsen från Timra's Holy Smoke's husse!

"Här kommer en lite berättelse om Gizmo´s första skarpa eftersök.

En kalv hade blivit påskjuten tidigt på lördagsmorgonen, men hade gått iväg efter skottet. Då blod funnits på skottplatsen så visste vi att den var träffad.
Först försökte vi spåra den med älghundarna, och sedan för hand av 12 man, men efter ca 2 timmar var kalven ännu inte återfunnen. Då nämnde en i jaktlaget för jaktchefen att "Hasse har ju en spaniel som är tränad på spår, ska vi inte låta han försöka?".
Jag blev ombedd att hämta hunden, och 45 minuter senare var vi redo att börja.
Vi gick på spåret där vi sist hittat blod, och satte igång. Gizmo satte nosen i backen direkt, och lotsade ut husse i tät slyskog. Redan några minuter senare stötte vi kalven ur sårlegan, mindre än 100 meter från där vi tidigare suttit och fikat! Vi ropade på radion åt passarna att skynda sig ut, då kalven nu var på benen igen. Vi avvaktade medan passkyttarna tog plats, och fortsatte sedan. Nu var spåret färskt, så Gizmo gick med god fart, jag hade fullt upp bara med att hinna efter.
Spåret gick först genom uppvuxen skog, och sedan ut på ett hygge. Där stannade vi och funderade om det verkligen var rätt spår vi följde, då vi (Jag, skytten och jaktchefen) själva inte längre kunde se något spår. Medan vi funderar ser jag något på en kvist som ligger kvar sedan avverkningen, är inte det... jo, det ÄR en droppe blod. Nu visste vi att det var rätt spår, så vi fortsätter. Efter ytterligare 10-15 minuter kommer vi till en kraftledning, och där får Gizmo lite problem. Backen är stenig och hård, och det är fullt av spår från älg, rådjur och fågel, så vi irrar runt en stund. Då vi irrar rynt en stund drar Gizmo sig närmare en myrkant, söket blir snävare och snävare, och när vi kommer fram till myren rusar han iväg så han nästan drar omkull mig, nu verkade han hittat spåret, även om jag hade svårt att se något på den mycket blöta myren. Vi spårar i sicksack över myren, och kommer fram till en dunge björkar, där ser jag i leran avtryck från små älgklövar, och några meter längre fram, en droppe blod på ett höstlöv, vi är fortfarande på rätt spår! Strax efter detta hör vi ett skott, och det meddelas via telefon, kalven är fälld! Vi fortsätter spåra, och efter ytterligare 15 minuters traskande genom vatten, myrmark, och slyskog, så kommer vi fram till älgen.
Söket tog totalt runt 2 timmar, på hela tiden såg jag 5 (!) droppar blod, om vi inte ska räkna det som var vid sårlegan, och gick genom sly, öppen skog, och några av de blötaste myrar jag någonsin sett, och trots detta hittade Gizmo vägen. Värt att nämna är också att detta är fjärde gången Gizmo går på blodspår, och första i skarp läge. Hade det inte varit för honom, så hade vi nog inte hittat kalven alls, än mindre kunnat driva den i pass så den kunde fällas.
Det hade knappast kunnat gå bättre på Gizmos första skarpa eftersök, alla är nöjda och glada, utom möjligen matte, som fick bada en mycket smutsig hund då vi kom hem ;-). Näh, självklart är även matte stolt över Gizmo!

Glada hälsningar från älgskogen, Hans Lönnberg och Gizmo så klart."

2011-09-24
Igår sköts första älgen för Timra's Ako, efter ett bra arbete med 1,5 timmes ståndskall!
Grattis till ägaren & skytten Anders Nyström som dessutom äger pappan till A-kullen!

Även idag blev det ett bra arbete i skogen- denna gång mamma Loka, som efter 1 timmes ståndskall,
fick sin belöning när husse lyckats smyga sig fram på 20 meter och skjuta!

Fick just ett mail från Lennart. Första älgen fälld för Timra's Atlas "Akke"! Stort grattis!

Foto: Ägaren

3 september
Idag fälldes första fågeln för Figgo (SE VCH Timra's Famous Fellow)!
Skytt var husse Johan! Duktigt jobbat matte Mia!

Augusti
25 augusti åkte jag, Tjollan & kompisen Helena ner till en by utanför Vilhelmina för årets första fågeljakt!
Vi hade en trevlig helg och Tjollan tyckte att hon hade kommit till himmelriket! Många skott i luften, men ner föll 6 stycken iaf!
1 tjädertupp, en orrtupp, 2 orrhönor & 2 järpar följde med hem!

Timra's Glamorous Girl är numera Svensk Viltspårchampion! Grattis till matte GunBritt! Duktigt jobbat!

19 augusti
Vi anordnade ett Enkelt vattenprov i SSRK Norrbottens regi idag.
Jag startade med "Tjollan" och hon fick Godkänt på EVP.
Även hennes son "Figgo" med husse Johan startade, han simmade ut efter fågeln men på land räckte det inte till ett godkänt...
Nästa gång fixar han det! Bra jobbat!


2011-07-30
Jaktanlagsprov i Rovaniemi, Finland, idag!
SE U(u)CH Timra's Advent blev godkänd, och kan numera även titulera sig FINUCH!
I slutet av bedömningen så skrev domaren "A speedy old lady, that knows what to do in the forrest!"

Jakt 2010

18 december
Lokas jaktprov den 18 november resulterade i ett tredje 1:a pris med 90,5 poäng- så nu är Loka jaktchampion!

18 november
Jag hade äran att få gå jaktprov med Loka idag! Hon skötte sig kanon, så nu väntar vi på domarkollegiet & slutliga poängen!

7 november
Jaktprovet i fredags blev ett omprov- ingen älg fanns på markerna, inga spår heller fastän det var nysnö...

3 november
Lokas jaktprov den 12/10 resulterade i ett 1:a pris med 86 poäng!
Idag har hon också varit på älgjakt och haft ståndskall hela dagen!
Hade det varit prov idag så hade hon nog varit jaktchampion! Hon var kanonduktig idag!
På fredag gör hon och Lars ett försök- då blir det jaktprov igen!

12 oktober
Idag startade Loka på jaktprov. det blev upptag efter 5 minuter med ståndskall på upptagsplatsen.
Eftersom det blev för lite sökrundor, för Loka var efter denna älg hela dagen, så drogs poängen ner.
Även att Lars inte lyckades fullt ut med inkallningarna, så blev det också lägre poäng.
Men domaren sa att vi kan nog räkna med ett förstapris ändå!
Så vi återkommer med poängen när det är klart!

3 oktober
Sista dagen före älgjaktsuppehållet så fick Lars skjuta ko & kalv på ståndskall för vår kära Loka!

Här är en bild från älgjaktspremiären, då vi hade lunchpaus utanför stugan.
Loka & Aya


I september var vi och provade spåra björn med Loka.
Min bror hade hittat färska björnspår och ringde och frågade om vi ville komma med Loka.
Loka var inte så märkbart intresserad i början, men när vi gick efter skogsbilvägen där björnen gått, så blev hon hetare och hetare.
När vi sen vek av från vägen och in i tät gammelskog, så tyckte jag att vi skulle vända- lite för spännande för min del!
Men killarna ville inte som jag, så med Loka dragandes i kopplet så följde vi efter henne..
När vi sen kom fram till en älgslaktplats som björnen täckt över med mossa- då tyckte även de andra att vi skulle backa därifrån!
Jag var för nervös för att ta kort på slaktplatsen, men här är några bilder från äventyret!

Loka är het och vädrar!


Färska björnspår!


Björnspillning!

_________________________________________________

Malå 28 september

Jag och Helena åkte en kväll ner till skogarna runt Malå, för att jaga dagen därpå.
Vi bodde i en mysig stuga mitt ute i skogen, utan el, men med gasolplatta och vedkamin! Kan det bli mysigare?
Resan gav denna gång en järpe i alla fall!

Tjollan myser i sängen.

Tjollan på väg in med järpen!

"Äntligen fick vi oss en pippi matte!"
Kanske lite mer träningsskytte skulle ge mer träffar?

Stolt Tjollan efter ett bra jobb!

Utsikt från stugan..... Vackert!

Tjärnberg 27-29 augusti

Carola & "nyutexaminerade" jägaren Helena åkte på en jakttripp till Arjeplogsfjällen!
Vi fick inte skjuta några fåglar, men vi fick se några ialla fall!
Men en härlig upplevelse att minnas!
Lite bilder lyckades vi få! Tack "Aggis" som stod bakom kameran, både för bilderna och för mycket trevligt sällskap!

Vacker terräng att jaga i!

Tjollan väntar på kommando!


Jaktbrudar!Duktiga Tjollan jagade starkt i tre dagar! Hon hade nog gärna jagat längre...

_____________________________

Jakt 2009
Sammanfattning av jakten 2009!
På fågeljaktsfronten var det tunnsått,till Tjollans besvikelse, eftersom matte varit gravid
och inte orkade hänga med så bra över stockar & sten!
Så denna höst blev det mest älgjakt, ut till jakttornet orkade man i alla fall!
Våran jämthund Loka fick desto mer tid i älgskogen och det resulterade denna höst i att ett tiotal älgar fälldes!
Hon har utöver jakten med vårat älgjaktlag även fått jaga i Västerbotten, Orrheden och med Sjulnäs jaktlag.
I augusti gick Lars ett älgspårprov med Loka och fick Godkänt!
Senare delen av hösten startade de även på ett löshundsprov och det resulterade i ett 1:a pris med 86 poäng!
Loka har verkligen visat sig vara en duktig älghund denna höst, så i kombinationen med att hon har en utmärkt exteriör
och en otroligt härlig mentalitet, så har vi bestämt att låta henne gå i avel denna vår!
Sen hoppas vi att hon ska fortsätta nästa älgjaktspremiär, som hon avslutade 2009 års,
då får vi mycket kött i frysen även detta år!
Finns det behov av hundförare med hund för nästkommande höst så är ni välkommen att höra av er till
Lars, mobil 070-6633401.

2009-11-21
Idag fälldes första doublen för Loka! Det var husse själv som fick fälla ko och kalv!

2009-11-20
Loka har startat på löshundsprov idag och det resulterade i ett 1:a pris!

2009-08-27
Vår jämthund Loka har klarat godkänt på älgspårprovet!
Domare. Krister Berggren

2009-08-15
SU(u)CH Timra´s Advent klarar godkänt Enkelt vattenprov &
även Godkänt Grundprov i Skellefteå!
Domare: Roger Marklund


Jakt 2008
______________________________

November-08

Den första älgen har fällts för Loka!
Hon gjorde ett mycket bra jobb, hon skällde ca. 1 timme med två korta avbrott för att rapportera
till hundförare för dagen , SvenErik Öberg!

1 september-08
Älgjaktspremiär 2008
Jag satt på mitt pass i "Tores-tornet" och fick skjuta min första älg!
Det blev en liten älgkalvstjur med en slaktvikt på 55 kg!

26-28 september -08
Jag och Lars, med Tjollan (Timra´s Advent) och Bira, åkte ner till Härjedalen för att jaga
med Bira´s uppfödare och ett glatt gäng!Jakt 2001
___________________

2002-08-18
Don´s Come Up Roses, Spår & vatten prov Godkänd

2002-08-17
Don´s Come Up Roses, Enkelt vatten prov Godkänd

2001-09-30
Don´s Come Up Roses, UKL 0 pris

2001-09-29
Don´s Come Up Roses, Fältprov UKL 0 pris

2001-08-19
Don´s Come Up Roses, ÖKL Spår & vatten Ej G

2001-08-18
Don´s Come Up Roses, ÖKL Spår & vatten Ej G


2001-08-17
Don´s Come Up Roses, UKL Spår & vatten G